Hier dan een verhaal van een van de leden, Hans Adema.(61).

Op 18 maart 2008 was ik aanwezig bij de oprichting van het brouwersgilde "de Roode Toren". Ik had nog geen benul in wat voor bezigheid ik mij toen stortte. Ik was een verwoed brandweerman en heb ondertussen bijna 40 jaar als vrijwilliger in 3 gemeentes in Nederland bij de brandweer gediend. Enschede, Hengelo en de laatste 36 jaar in Zutphen. En op het moment van de oprichting vergadering was ik enige maanden gepensioneerd brandweerman. Bier drinken kon ik wel, (brandweerman) en het brouwproces was mij gedeeltelijk bekend, daar ik in mijn kinderjaren nabij de Grolsch brouwerij gewoond heb in Enschede. Niet dat je van de buitenkant kunt zien hoe het brouwproces verliep daar, maar ik liep er wel eens binnen, omdat mijn broer daa werkte.

Bij de eerste bijeenkomsten begon ik langzaam een idee te krijgen over het proces. Vervolgens heb ik de nodige boeken gekocht en geleend, en bij bijna alle leden die reeds brouwden, hun brouwinstallatie bekeken. De installatie van Bert Schutte, die vlak bij mij woont, sprak mij het meest aan. En die van Adrie Otte ook. Avonden achtereen heb ik het forum gelezen en uitgeknepen om maar goed op de hoogte te zijn.

Ik ben redelijk technisch en werk veel met metaal, mijn vak is zelfstandig sleutel- en slotenmaker. Vandaar de brouwerij naam "de Sleutel". Dus met de wijsheid van dat moment ben ik aan het tekenen gegaan en een HERMS ontworpen en heb de onderdelen bij elkaar gesprokkeld. Ik heb gamellen gekocht, gelast en gezaagd enz. Dit samen met materiële steun van Anton Worm. Een Iwaki pomp gekocht, en door een beetje geluk aan een tiental meters doorzichtige bier slangen gekomen, met een bierkoeler. Vervolgens heb ik met snelkoppelingen de slangen gekoppeld aan de pomp en aan de vaten. Daar ik een hekel heb aan beuren, heb ik een elektrische takel in de schuur gemonteerd.

 

De installatie in volle glorie

 

Al met al had ik dus een redelijk vlotte start. Een van mijn eerste ideeën geweest is om gelijk minimaal 20 ltr te brouwen. Voor minder ga ik geen hele vrije dag verknallen in de keuken, mijn vrouw ziet mij aankomen. Dus na enige weken had ik mijn installatie klaar voor een proef brouwsel. En die was niet onaardig.

Na een eerste brouw ga je nadenken en probeer je het een en ander. Veranderingen aangebracht in de installatie en ook het proces bij mijn installatie veranderd en aangepast. Als ik dan op een van onze bijeenkomsten kwam met een nieuw biertje, had ik geregeld goede recensies van mijn mede club brouwers. Dus ik ben op de goede weg, vond ik.

Ik heb kort geleden een roermeganisme gemaakt in mijn HERMS. Deze gebruik ik in het begin van het maischproces en stop daarmee als het beslag naar 78 graden gaat zodat het maischbed kan inzakken om als filter te dienen met het overpompen naar het kookvat. Ook heb ik een CCT gemaakt van een mandfles (34 ltr.) met een stijgbuis, en kan daarmee gist aftappen van het gistvat.

Mijn gehele brouwinstallatie staat op zwenkwielen en kan hem daardoor in elke hoek drukken welke ik wil. Het maischvat hangt in een schommelconstructie en wordt verwarmd via het warmwatervat en een spiraal warmtewisselaar. Als het maischproces klaar is en het koken begint, kantel ik het maisch vat, laat de laatste wort er uitlopen en trek schuivend de borstel er uit in een bak (zie foto).

 

Takelen en schoonmaken maar...

 

Vervolgens takel ik het maischvat er af en maak het schoon tijdens het opwarmen van het kookvat naar kooktemperatuur. Tussentijds laat ik de pomp lopen met daaraan gekoppeld de platenkoeler, diverse slangen e.d. vanuit een emmer met chemipro oxi en zo weer terug in de emmer. Ontsmetten van de leidingen en van het gistvat, dat is het doel. Na het koken, hoppen en koelen gaat het wort in de CCT voor gisting.

 

Aftapkranen van de CCT

 

Deze CCT gaat vervolgens in een klimaatkast (koelkast met verwarming en een temperatuur regelaar). Na enige tijd en aan de hand van het resultaat van de bellen uit het waterslot, wordt het bier gebotteld. Dan volgt lagering, het wegleggen in rust, donker en bij een bepaalde temperatuur van de flessen bier. Dit duurt enige weken en wordt onderwijl op smaak getest. Het gehele proces wordt bijgehouden en per computer vastgelegd, zodat een speciaal bier kan worden na gebrouwen.

 

 

Ik hoop U hiermee een beetje mijn brouwgebeuren te hebben verduidelijkt, en ik hoop nog jaren bij de Roode Toren te blijven, want het is een geweldige club en brouwen is een hele leuke hobby.

Hans Adema