Hoe het zo ver heeft kunnen komen 

Mijn belangstelling voor het brouwproces bevredigde ik al enkele jaren door het bezoeken van, liefst kleine, brouwerijen. Vooral lambiekbrouwers en gueuzestekers trekken mij aan. In familiekring had ik al eens laten doorschemeren dat ik zelf wilde brouwen. Op een van mijn verjaardagen werd ik verrast met een z.g. "Beermachine". De Beermachine is een drukvat van 10 liter waarin zich het complete proces van gisten, lageren en tappen moet afspelen. Om een lang verhaal kort te maken: het was niet te z...en. Op het moment dat ik de zaak in de gootsteen kieperde bedacht mij bij de laatste liter en heb twee beugelflessen gevuld en in de kelder weggelegd. Na drie maanden heb ik geproefd en tot mijn niet geringe verbazing was het bocht veranderd in een lichtzuur, fruitig biertje. Mij hoef je dus niet meer te overtuigen van het nut van lageren en rijpen van bier.

Na de Beermachine in een vergeetput te hebben gegooid, heb ik mezelf getrakteerd op een starterssetje met een tweetal bierpakketten van Brewferm. Het leek mij verstandig simpel te beginnen en telkens een stukje van het proces toe te voegen. Helaas zijn ook deze bieren geen succes geworden, beide zijn verzuurd door een infectie. Zo''n bierpakket begint namelijk bij het meest kritische deel van het brouwproces! Hier heb ik wel veel van geleerd met betrekking tot het schoon werken.

Praten met medebrouwers, veel lezen over het onderwerp en natuurlijk lid worden van De Roode Toren, dat is de sleutel tot succecvol hobbybrouwen. Inmiddels heb ik in een jaar tijd ruim twintig keer gebrouwen. De vorderingen hou ik bij op mijn website , daar staan ook foto''s van mijn installatie. 

Zelfbouw magneetroerder

De laatste tijd gaan steeds meer brouwers er toe over om hun starter te beluchten met behulp van een magneetroerder. Deze dingen zijn nogal prijzig, zelfs gebruikt, wat de reden is dat veel brouwers zelf zo''n ding in elkaar zetten. Met name in de VS is veel gepubliceerd over het maken van zo''n roerder, ik heb me dan ook door die sites laten leiden.

Benodigd: een oude PC-ventilator, een kapotte harde schijf en een voeding van 12 volt die je kunt regelen of een vaste voeding van 12 volt en een regelbare weerstand van 50 ohm, 2watt. Als voeding kan dienen een stekkervoeding die bij veel apparatuur zit.

Harde schijf slopen en de twee magneten die er in zitten op elkaar zetten en daarna op de ventilator plakken. Stukje kunststof er om heen of iets anders om de fles op te laten steunen.

Resultaat: 

En hier de mageneetroerder in actie:

Kosten: (bijna) niks.

 

Bert Schutte