In oktober 2007 verhuisde Adrie van Arnhem naar Zutphen. Toen hij in Arnhem woonde, was hij lid van het Maasland Thuisbrouwersgenootschap in Oss, maar de afstand tussen Zutphen en Oss vond hij te groot om nog langer lid te zijn. Daarop plaatste hij een oproep op het Hobbybrouwen forum om brouwers in Zutphen en omgeving te zoeken om samen een brouwvereniging op te richten.
Al snel meldden zich 5 geïnteresseerden en na een stukje in de Stentor stond de teller op 7. Leden van het eerste uur waren Bert Schutte, Jeroen Mulder, Johannes van der Woude, Hans Adema, Gerard Brinkman, Anton Worm en Adrie Otte. De eerste clubavond was in maart 2008. We vonden Gerrit Wolf van de Stadsbrouwerij bereid om de kelder in het café ter beschikking te stellen voor onze clubavonden. Hij was laaiend enthousiast, want hij wilde graag andere brouwers ontmoeten en had al eens gezocht naar hobbybrouwers in Zutphen, maar niemand kunnen vinden. Gerrit stond ons met raad en daad bij en kwam regelmatig bij de clubavonden zitten. Na de officiële oprichting van de vereniging hebben we hem erelid gemaakt
De eerste taak was het bedenken van een naam voor de club. Aangezien er ooit in Zutphen een brouwerij met de naam De Roode Toren heeft gestaan, kozen we voor die naam. Bert was hiervoor in de stadsarchieven gedoken.
Foto die bij het artikel in de Stentor stond
Na de 3e clubavond stond de teller al op 13 leden, al waren er veel bij die nog geen of zeer beperkte brouwervaring hadden. Om daar iets aan te doen, organiseerden we een aantal brouwcursussen (theorie én praktijk). Hier kwamen ook weer potentiële leden op af en zo groeide de vereniging door. Zo sterk zelfs, dat we tijdelijk een ledenstop moesten invoeren, omdat de ruimte in de kelder van de stadsbrouwerij te beperkt was.
Het oprichten van een vereniging heeft nog wel wat voeten in de aarde. Er moet een en ander notarieel worden vastgelegd, maar we vonden een notaris die dit tegen gereduceerd tarief wilde doen. Op 6 februari 2009 is de vereniging officieel opgericht. Het eerste bestuur bestond uit Adrie Otte (voorzitter), Jeroen Mulder (penningmeester) en Bert Schutte (secretaris).
In het begin bestond de clubavond voornamelijk uit het uitwisselen van ervaringen, het stellen van vragen en het proeven van zelf gebrouwen bier. Een jaar later werd er elke clubavond een thema besproken. Iemand vertelde iets over een brouwonderwerp en daar gingen we dan dieper op in. Dit doen we nu nog steeds. De jaarlijkse BBQ was er al in 2008 en na het aanleggen van een hoptuin bij zijn zwager, gingen we daarbij ook Antons hop oogsten. Vanaf het begin was De Roode Toren al een club van gezellige, enthousiaste thuisbrouwers en dat is het nog steeds.
Ons eerste jubileum was aanleiding om in de ketels van de Stadsbrouwerij een eigen lustrumbier te brouwen. Onder leiding van Gerrit brouwden we een Irish Red Ale, die de naam Torenwolf kreeg. Het was een smakelijk bier, totdat de bieren op fles al snel verzuurden. Bier dat op fust was afgevuld bleef gek genoeg lang goed.
Toen de vereniging groot genoeg was en er voldoende mensen waren om meer te kunnen organiseren, organiseerden we het BONK (Bokbier Open Nederlands Kampioenschap). Het BONK kon samenvallen met de Zutphense Bokbierdag. Ons lid Hans Adema zat in de organisatie van de bokbierdag, dus dat was een mooie combinatie. De deelnemers aan het BONK konden voor en na de prijsuitreiking de stad in om bokbier te proeven. We hebben dit een aantal jaren gedaan, totdat COVID roet in het eten gooide. Na de COVID-periode was de animo om het BONK te organiseren weggezakt, mede door het tegenvallend aantal deelnemers bij het laatste BONK. Blijkbaar is bokbier brouwen niet meer zo populair onder hobbybrouwers.
Nadat de stadsbrouwerij de deuren sloot, moesten we op zoek naar een nieuwe locatie om samen te komen. We vonden een nieuw thuis bij de Chamaven brouwerij en daar komen we nog steeds bij elkaar.
Gezien het grote aantal enthousiaste leden, ziet de toekomst van de vereniging er rooskleurig uit.