Bij de clubwedstrijd 2017 was de opdracht om een winterbier te brouwen met als enige restrictie dat het bier niet meer dan 10% alcohol mag bevatten. Het was niet nodig om je aan stijlrichtlijnen te houden, creativiteit staat voorop.
Er waren 15 bieren ingeleverd. Op de clubavond van februari 2017 werd de uitslag bekend gemaakt door de jury, bestaande uit Monique, Fred en Sjaak. De uitslag was als volgt:
3e plaats: Jaap Bolier met een wintersaison, gerijpt op eikenhout geweekt in whiskey
2e plaats: Adrie Otte met een bier dat geïnspireerd is op het IJndejaarsbier van brouwerij 't IJ
1e plaats: Hans de Jong met een kruidig, donker winterbier.
Winterbier Hans:
Basis
Omschrijving |
Waarde |
Kenmerk |
|
Naam recept |
Winterbier |
Brouwdatum |
13-11-2016 |
Bierstijl |
Quadrupel |
Volume |
22,0 l |
Begin SG |
1,087 SG |
Berekende kleur (Morey) |
55 EBC |
Berekende bitterheid (Tinseth) |
28 IBU |
Brouwzaalrendement |
76,0 % |
Kooktijd |
90 min. |
Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid |
Naam |
Mouterij |
Kleur |
% |
5,420 kg |
Pilsmout |
Dingemans |
3 EBC |
68,2 % |
0,774 kg |
Caramunich II |
Weyermann |
120 EBC |
9,7 % |
0,387 kg |
Lichte tarwemout |
Dingemans |
3 EBC |
4,9 % |
0,387 kg |
Special B |
Dingemans |
350 EBC |
4,9 % |
0,074 kg |
Chocolademout |
Dingemans |
900 EBC |
0,9 % |
0,750 kg |
Kristalsuiker |
Supermarkt |
0 EBC |
9,4 % |
0,155 kg |
Bruine kandijsuiker |
Supermarkt |
10 EBC |
2,0 % |
Maischschema
Omschrijving |
Temperatuur |
Stap tijd |
Rust tijd |
Beslagdikte |
Beta-amylaserust |
62,0 °C |
1 min. |
45 min. |
3,0 l/kg |
Alfa-amylaserust |
72,0 °C |
10 min. |
20 min. |
3,0 l/kg |
Uitmaischen |
78,0 °C |
6 min. |
5 min. |
3,0 l/kg |
Hop
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
% alfazuur |
Kooktijd/toevoeging |
IBU |
26,0 g |
Northern Brewer |
bellen |
7,1% |
first wort hop |
20,5 IBU |
13,0 g |
Hallertau Hersbrucker |
bellen |
2,5% |
75 min. |
3,2 IBU |
13,0 g |
Hallertau Hersbrucker |
bellen |
2,5% |
30 min. |
2,4 IBU |
13,0 g |
Hallertau Hersbrucker |
bellen |
2,5% |
5 min. |
0,6 IBU |
13,0 g |
Northern Brewer |
bellen |
7,1% |
5 min. |
1,7 IBU |
Overige ingrediënten
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
Gebruik |
1,00 st. |
Kaneelstok |
specerij |
koken |
8,00 g |
Korianderzaad |
specerij |
koken |
8,00 st. |
Kruidnagel |
specerij |
koken |
1,00 st. |
Mandarijn |
anders |
koken |
1,00 st. |
Steranijs |
specerij |
koken |
1,00 st. |
Zoethout |
specerij |
koken |
Gist
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
1,0 liter starter |
Belgian Abbey II (1762) |
bovengist |
Vergisting bij 21°C.
Winterbier Adrie:
Basis
Omschrijving |
Waarde |
Kenmerk |
WP137 |
Naam recept |
Winterbier |
Brouwdatum |
18-11-2016 |
Bierstijl |
- |
Volume |
25,0 |
Begin SG |
1,081 SG |
Eind SG |
1,012 SG |
Schijnbare vergistingsgraad |
85,2% |
Alcoholgehalte |
9,0 vol.% |
Berekende kleur (Morey) |
24 EBC |
Berekende bitterheid (Tinseth) |
36 IBU |
Brouwzaalrendement |
71,2 % |
Kooktijd |
75 min. |
Water en brouwzouten
Hoeveelheid |
Ingrediënt |
25,00 l |
Water uit Zutphen |
3,00 g |
CaSO4 |
6,58 ml |
Melkzuur |
12,28 l |
Spoelwater |
Waterprofiel behandeld water
Ca |
Mg |
Na |
HCO3 |
Cl |
SO4 |
95 mg/l |
12 mg/l |
62 mg/l |
209 mg/l |
89 mg/l |
110 mg/l |
Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid |
Naam |
Mouterij |
Kleur |
% |
6,800 kg |
Pilsmout |
Dingemans |
3 EBC |
73,7 % |
1,000 kg |
Münchenermout |
Dingemans |
15 EBC |
10,8 % |
0,500 kg |
Aroma 150 |
Dingemans |
150 EBC |
5,4 % |
0,928 kg |
Palmsuiker (licht) |
Supermarkt |
0 EBC |
10,1 % |
Maischschema
Omschrijving |
Temperatuur |
Stap tijd |
Rust tijd |
Beslagdikte |
Beta-amylaserust |
62,0 °C |
1 min. |
45 min. |
3,0 l/kg |
Alfa-amylaserust |
72,0 °C |
15 min. |
10 min. |
3,0 l/kg |
Uitmaischen |
78,0 °C |
10 min. |
5 min. |
3,0 l/kg |
Hop
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
% alfazuur |
Kooktijd/toevoeging |
IBU |
30,0 g |
Target |
bellen |
10,0% |
60 min. |
23,1 IBU |
75,0 g |
Saaz |
pellets |
2,6% |
20 min. |
10,0 IBU |
50,0 g |
Styrian Goldings |
pellets |
3,0% |
5 min. |
2,6 IBU |
42,0 g |
Styrian Goldings |
pellets |
3,0% |
1 min. |
0,5 IBU |
Overige ingrediënten
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
Gebruik |
25,00 g |
Korianderzaad |
specerij |
koken |
50,00 g |
Verse sinaasappelschil |
specerij |
koken |
2,50 g |
WYeast gistvoeding |
gistvoeding |
koken |
4,16 g |
Zoethout |
specerij |
koken |
Gist
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
3,0 l starter |
Wyeast 3463 Forbidden Fruit |
bovengist |
Vergisting
Kenmerk |
Waarde |
Starttemp. vergisting |
19,0 °C |
Max. temp. hoofdvergisting |
22,0 °C |
Eind temp. hoofdvergisting |
22,0 °C |
Eind SG hoofdvergisting |
1,012 SG |
Schijnbare vergistingsgraad |
85,2% |
Start nagisting |
25-11-2016 |
Temp. nagisting |
15,0 °C |
Start lagering |
27-11-2016 |
Temp. lagering |
2,0 °C |
Winterbier Jaap:
Basis
Omschrijving |
Waarde |
Kenmerk |
|
Naam recept |
Winterpret |
Brouwdatum |
21-10-2016 |
Bierstijl |
Saison (Sterke) |
Volume |
25,0 l |
Begin SG |
1,078 SG |
Berekende kleur (Morey) |
41 EBC |
Berekende bitterheid (Tinseth) |
33 IBU |
Brouwzaalrendement |
75,0 % |
Kooktijd |
90 min. |
Water en brouwzouten
Hoeveelheid |
Ingrediënt |
28,50 l |
Water uit Zutphen |
7,73 l |
Spoelwater |
Waterprofiel behandeld water
Ca |
Mg |
Na |
HCO3 |
Cl |
SO4 |
66 mg/l |
12 mg/l |
66 mg/l |
215 mg/l |
94 mg/l |
41 mg/l |
Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid |
Naam |
Mouterij |
Kleur |
% |
6,250 kg |
Pilsmout |
Dingemans |
3 EBC |
75,0 % |
0,536 kg |
Münchenermout |
Dingemans |
15 EBC |
6,4 % |
0,322 kg |
Cara 120 |
Dingemans |
120 EBC |
3,9 % |
0,214 kg |
Vienna mout |
Weyermann |
7 EBC |
2,6 % |
0,214 kg |
Lichte tarwemout |
Dingemans |
3 EBC |
2,6 % |
0,131 kg |
Carafa Special I |
Weyermann |
900 EBC |
1,6 % |
0,405 kg |
Candico kandijsiroop |
Supermarkt |
120 EBC |
4,9 % |
0,262 kg |
Gele basterdsuiker |
Supermarkt |
5 EBC |
3,1 % |
Maischschema
Omschrijving |
Temperatuur |
Stap tijd |
Rust tijd |
Beslagdikte |
Beta-amylaserust |
62,0 °C |
1 min. |
10 min. |
3,7 l/kg |
Alfa-amylaserust |
72,0 °C |
15 min. |
45 min. |
3,7 l/kg |
Uitmaischen |
78,0 °C |
10 min. |
5 min. |
3,7 l/kg |
Hop
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
% alfazuur |
Kooktijd/toevoeging |
IBU |
116,7 g |
Styrian Goldings |
pellets |
2,2% |
60 min. |
32,9 IBU |
6,9 g |
Saaz |
pellets |
1,7% |
15 min. |
0,4 IBU |
Overige ingrediënten
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
Gebruik |
120,00 g |
Eikenhoutsnippers, whiskeyvaten |
smaakstof |
koken |
5,00 g |
Kaneelstok |
specerij |
koken |
25,00 g |
Sinaasappelschil, zoet |
specerij |
koken |
Gist
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
28,0 g |
Belle Saison () |
bovengist |