Bij de clubwedstrijd 2017 was de opdracht om een winterbier te brouwen met als enige restrictie dat het bier niet meer dan 10% alcohol mag bevatten. Het was niet nodig om je aan stijlrichtlijnen te houden, creativiteit staat voorop.

Er waren 15 bieren ingeleverd. Op de clubavond van februari 2017 werd de uitslag bekend gemaakt door de jury, bestaande uit Monique, Fred en Sjaak. De uitslag was als volgt:

 

3e plaats: Jaap Bolier met een wintersaison, gerijpt op eikenhout geweekt in whiskey

2e plaats: Adrie Otte met een bier dat geïnspireerd is op het IJndejaarsbier van brouwerij 't IJ

1e plaats: Hans de Jong met een kruidig, donker winterbier.

 

Winterbier Hans:

Basis

Omschrijving

Waarde

Kenmerk

 

Naam recept

Winterbier

Brouwdatum

13-11-2016

Bierstijl

Quadrupel

Volume

22,0 l

Begin SG

1,087 SG

Berekende kleur (Morey)

55 EBC

Berekende bitterheid (Tinseth)

28 IBU

Brouwzaalrendement

76,0 %

Kooktijd

90 min.

Vergistbare ingrediënten

Hoeveelheid

Naam

Mouterij

Kleur

%

5,420 kg

Pilsmout

Dingemans

3 EBC

68,2 %

0,774 kg

Caramunich II

Weyermann

120 EBC

9,7 %

0,387 kg

Lichte tarwemout

Dingemans

3 EBC

4,9 %

0,387 kg

Special B

Dingemans

350 EBC

4,9 %

0,074 kg

Chocolademout

Dingemans

900 EBC

0,9 %

0,750 kg

Kristalsuiker

Supermarkt

0 EBC

9,4 %

0,155 kg

Bruine kandijsuiker

Supermarkt

10 EBC

2,0 %

Maischschema

Omschrijving

Temperatuur

Stap tijd

Rust tijd

Beslagdikte

Beta-amylaserust

62,0 °C

1 min.

45 min.

3,0 l/kg

Alfa-amylaserust

72,0 °C

10 min.

20 min.

3,0 l/kg

Uitmaischen

78,0 °C

6 min.

5 min.

3,0 l/kg

Hop

Hoeveelheid

Naam

Type

% alfazuur

Kooktijd/toevoeging

IBU

26,0 g

Northern Brewer

bellen

7,1%

first wort hop

20,5 IBU

13,0 g

Hallertau Hersbrucker

bellen

2,5%

75 min.

3,2 IBU

13,0 g

Hallertau Hersbrucker

bellen

2,5%

30 min.

2,4 IBU

13,0 g

Hallertau Hersbrucker

bellen

2,5%

5 min.

0,6 IBU

13,0 g

Northern Brewer

bellen

7,1%

5 min.

1,7 IBU

Overige ingrediënten

Hoeveelheid

Naam

Type

Gebruik

1,00 st.

Kaneelstok

specerij

koken

8,00 g

Korianderzaad

specerij

koken

8,00 st.

Kruidnagel

specerij

koken

1,00 st.

Mandarijn

anders

koken

1,00 st.

Steranijs

specerij

koken

1,00 st.

Zoethout

specerij

koken

Gist

Hoeveelheid

Naam

Type

1,0 liter starter

Belgian Abbey II (1762)

bovengist

 

Vergisting bij 21°C. 

 

Winterbier Adrie:

Basis

Omschrijving

Waarde

Kenmerk

WP137

Naam recept

Winterbier

Brouwdatum

18-11-2016

Bierstijl

-

Volume

25,0

Begin SG

1,081 SG

Eind SG

1,012 SG

Schijnbare vergistingsgraad

85,2%

Alcoholgehalte

9,0 vol.%

Berekende kleur (Morey)

24 EBC

Berekende bitterheid (Tinseth)

36 IBU

Brouwzaalrendement

71,2 %

Kooktijd

75 min.

Water en brouwzouten

Hoeveelheid

Ingrediënt

25,00 l

Water uit Zutphen

3,00 g

CaSO4

6,58 ml

Melkzuur

12,28 l

Spoelwater

Waterprofiel behandeld water

Ca

Mg

Na

HCO3

Cl

SO4

95 mg/l

12 mg/l

62 mg/l

209 mg/l

89 mg/l

110 mg/l

Vergistbare ingrediënten

Hoeveelheid

Naam

Mouterij

Kleur

%

6,800 kg

Pilsmout

Dingemans

3 EBC

73,7 %

1,000 kg

Münchenermout

Dingemans

15 EBC

10,8 %

0,500 kg

Aroma 150

Dingemans

150 EBC

5,4 %

0,928 kg

Palmsuiker (licht)

Supermarkt

0 EBC

10,1 %

Maischschema

Omschrijving

Temperatuur

Stap tijd

Rust tijd

Beslagdikte

Beta-amylaserust

62,0 °C

1 min.

45 min.

3,0 l/kg

Alfa-amylaserust

72,0 °C

15 min.

10 min.

3,0 l/kg

Uitmaischen

78,0 °C

10 min.

5 min.

3,0 l/kg

Hop

Hoeveelheid

Naam

Type

% alfazuur

Kooktijd/toevoeging

IBU

30,0 g

Target

bellen

10,0%

60 min.

23,1 IBU

75,0 g

Saaz

pellets

2,6%

20 min.

10,0 IBU

50,0 g

Styrian Goldings

pellets

3,0%

5 min.

2,6 IBU

42,0 g

Styrian Goldings

pellets

3,0%

1 min.

0,5 IBU

Overige ingrediënten

Hoeveelheid

Naam

Type

Gebruik

25,00 g

Korianderzaad

specerij

koken

50,00 g

Verse sinaasappelschil

specerij

koken

2,50 g

WYeast gistvoeding

gistvoeding

koken

4,16 g

Zoethout

specerij

koken

Gist

Hoeveelheid

Naam

Type

3,0 l starter

Wyeast 3463 Forbidden Fruit

bovengist

Vergisting

Kenmerk

Waarde

Starttemp. vergisting

19,0 °C

Max. temp. hoofdvergisting

22,0 °C

Eind temp. hoofdvergisting

22,0 °C

Eind SG hoofdvergisting

1,012 SG

Schijnbare vergistingsgraad

85,2%

Start nagisting

25-11-2016

Temp. nagisting

15,0 °C

Start lagering

27-11-2016

Temp. lagering

2,0 °C

 

Winterbier Jaap:

Basis

Omschrijving

Waarde

Kenmerk

 

Naam recept

Winterpret

Brouwdatum

21-10-2016

Bierstijl

Saison (Sterke)

Volume

25,0 l

Begin SG

1,078 SG

Berekende kleur (Morey)

41 EBC

Berekende bitterheid (Tinseth)

33 IBU

Brouwzaalrendement

75,0 %

Kooktijd

90 min.

Water en brouwzouten

Hoeveelheid

Ingrediënt

28,50 l

Water uit Zutphen

7,73 l

Spoelwater

Waterprofiel behandeld water

Ca

Mg

Na

HCO3

Cl

SO4

66 mg/l

12 mg/l

66 mg/l

215 mg/l

94 mg/l

41 mg/l

Vergistbare ingrediënten

Hoeveelheid

Naam

Mouterij

Kleur

%

6,250 kg

Pilsmout

Dingemans

3 EBC

75,0 %

0,536 kg

Münchenermout

Dingemans

15 EBC

6,4 %

0,322 kg

Cara 120

Dingemans

120 EBC

3,9 %

0,214 kg

Vienna mout

Weyermann

7 EBC

2,6 %

0,214 kg

Lichte tarwemout

Dingemans

3 EBC

2,6 %

0,131 kg

Carafa Special I

Weyermann

900 EBC

1,6 %

0,405 kg

Candico kandijsiroop

Supermarkt

120 EBC

4,9 %

0,262 kg

Gele basterdsuiker

Supermarkt

5 EBC

3,1 %

Maischschema

Omschrijving

Temperatuur

Stap tijd

Rust tijd

Beslagdikte

Beta-amylaserust

62,0 °C

1 min.

10 min.

3,7 l/kg

Alfa-amylaserust

72,0 °C

15 min.

45 min.

3,7 l/kg

Uitmaischen

78,0 °C

10 min.

5 min.

3,7 l/kg

Hop

Hoeveelheid

Naam

Type

% alfazuur

Kooktijd/toevoeging

IBU

116,7 g

Styrian Goldings

pellets

2,2%

60 min.

32,9 IBU

6,9 g

Saaz

pellets

1,7%

15 min.

0,4 IBU

Overige ingrediënten

Hoeveelheid

Naam

Type

Gebruik

120,00 g

Eikenhoutsnippers, whiskeyvaten

smaakstof

koken

5,00 g

Kaneelstok

specerij

koken

25,00 g

Sinaasappelschil, zoet

specerij

koken

Gist

Hoeveelheid

Naam

Type

28,0 g

Belle Saison ()

bovengist